Bloemtapijt Kapel in ’t Zand bestaat 25 jaar

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan het jaarlijkse Bloemtapijt dat dit jaar voor de 25e keer wordt gelegd in het Kruiswegpark aan de Kapel in het Zand in Roermond.
Het eerste bloemtapijt werd gelegd ter gelegenheid van de eerste H. Mis van Pater Ton Pieters op 7 september 1935. Zijn zus Netje zorgde hiervoor en deed dat vele jaren daarna ook nog, samen met vrijwilligers, waaronder veel kinderen die bloemen gingen plukken in de velden rondom de Kapel in het Zand. Omdat het zoveel belangstelling kreeg werd het een traditie om een bloemtapijt te leggen ter opluistering van de sluitprocessie van de octaven.
Door de oorlog raakte dit gebruik wat op de achtergrond maar bij het honderd jarig bestaan van de huidige kapel werd door een aantal dames voorgesteld weer eens een bloemtapijt te leggen en door de grote belangstelling volgden er velen daarna.
Inmiddels heeft de Werkgroep ongeveer 40 leden, die in de week vóór de openstelling aan de slag gaan met de door kwekerijen en bloemisterijen in de omgeving geschonken bloemen en de zelf bij elkaar gezochte materialen. Daaruit ontstaat ieder jaar weer een mooi tapijt van 12 meestal religieuze afbeeldingen , dat door bezoekers uit heel Nederland wordt bezocht vanaf Het Open Monumenten weekend tot en met de donderdag daarna.
Dit jubileum jaar kunt u van 14 t/m 19 september van 10.00 – 17.00 uur het 25e Bloemtapijt gratis bezoeken in het Kruiswegpark aan de Parklaan in Roermond. Het onderwerp is “FEES ÔNGER DE BUIM “. De Kapel zelf is open en u kunt in de Dagkapel foto’s bekijken van de afgelopen 25 jaar. In de processiegang is een speciale ansichtkaart te koop , met een gedicht over het Bloemtapijt.
Op zondag 15 september wordt om 11 .00 uur in het Kruiswegpark een gedicht voorgedragen , gemaakt door Pauline Bongers over het leggen van een bloemtapijt. In processie wordt daarna het Mariabeeld terug gebracht naar haar vaste plaats in de Kapel. Na de H. Mis van 11.30 uur wordt het gedicht nogmaals voorgedragen en op de standaard in het Kruiswegpark kunt u het zelf nog eens nalezen.
Wij hopen u te verwelkomen in het Kruiswegpark, waar de vrijwilligers tekst en uitleg geven bij de bedden.
Bestuur en leden Werkgroep Bloemtapijt 2019.

Foto Wilco Allers

Wensboom in de Kapel

In onze Kapel kunnen kinderen sinds afgelopen mei een wens aan Maria laten weten door deze op een blaadje te schrijven of te tekenen. Dit blaadje kunnen ze aan de wensboom hangen die in de Kapel staat. Al veel kinderen hebben hier gebruik van gemaakt. De wensboom staat vooraan in de Kapel.

Kienjerkerk

Op zondag 1 september hadden we weer een fijne Kienjerkerk viering! Er waren 2 nieuwe bezoekertjes en dat is natuurlijk altijd heel speciaal. In verband met de start van het nieuwe schooljaar vertelden we over een ‘nieuw begin’ en hoe God de aarde schiep. Mevrouw Leny Henderix kwam de appelpitjes in ontvangst nemen. Die zijn vanaf 13 september weer te bewonderen in het bloemtapijt. Na afloop mochten we in de Kapel in ’t Zand van de koster in de put kijken waar herder Wendelinus het Mariabeeldje uit opgehaald heeft en gingen we in de Processiegang een kaarsje aansteken.

Kroedwistocht Maria-Tenhemelopneming

Op donderdag 15 augustus vindt onder leiding van Math Rongen een ca. 18 kilometer lange “Maria-ten-hemel-opneming-voettocht” plaats. Start en finish van de voettocht zijn bij de Kapel in ’t Zand in Roermond. De start is om 9.30 uur in de processiegang van de Kapel in ’t Zand. Onderweg wordt een moment van bezinning gevierd en wordt de zogeheten “Kroedwis (Kroedwösj)” geplukt.

Het bezinningsmoment onderweg, dat verzorgd wordt door pater Henk Erinkveld uit Wittem, vindt rond 12.00 uur plaats in de Basiliek van Sint Odiliënberg. Aansluitend wordt de (zelf meegebrachte) lunch genuttigd in de naast de Basiliek gelegen Priorij Thabor van de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf. (Koffie en thee zijn aldaar tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar).

De tocht gaat van de Kapel in ’t Zand naar de landelijke buitengebieden, over kronkelige fietspaden en oude veldwegen tussen akkerlanden en door bossen. Via het mooie gebied rond Melick voert de tocht naar de Basiliek van Sint Odiliënberg. Na de oversteek van de A73 gaat de tocht verder via het natuurpark en het Indiëmonument bij kasteeltje Hattem weer terug naar de Kapel waar de tocht rond 16.00 uur in het Kruiswegpark wordt afgesloten met de zegening van de Kroedwis.

Kapel In ’t Zand ligt aan het einde van de Kapellerlaan die vanuit het centrum van Roermond zuidwaarts gaat. Aan de Parklaan, tegenover de Kapel en het redemptoristenklooster, is een parkeerplaats. De Kapel ligt ruim een kwartier wandelen van het NS-station Roermond.
Vanaf het station is de Kapel ook bereikbaar met buslijn 61 (richting Echt via Montfort)
De bus vertrekt om 9.03 uur.

Zegening van de Kroedwis in het Kruiswegpark

Kienjerkerk – Zondag 7 juli 2019

Wat ’n feest was deze laatste Kienjerkerk bijeenkomst van dit seizoen op zondag 7 juli. Er waren maar liefst 9 kinderen, die heel goed meededen bij het verhaal dat ging over ruzie tussen de vogels. Elke vogel vond z’n eigen veren het mooiste om de hoed van de nar van de koning te versieren. Uiteindelijk legden ze de ruzie bij en waren ze samen sterk tegen een gemene kat.
Juf Annie en juf Julia kregen zelfs een beschermengeltje van 2 kinderen!👼
Vervolgens hadden we een heerlijke picknick met fruitspiezen, spekjes, cake en watermeloen.
Tenslotte staken we een kaarsje aan in de processiegang en kregen de kinderen als verrassing nog een ijsje.
Het was een heel fijn seizoen.
Graag tot 1 september allemaal!🙋‍♀️🙋‍♂️

Bezoek het fotoboek voor de foto’s.

Pauselijke onderscheiding voor John Crijns

Op eerste Pinksterdag, aan het einde van de eucharistieviering van 11.30 uur in de Kapel in ’t Zand, werd John Crijns verrast door rector Karel Weerkamp. Het kerkbestuur had voor John de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice aangevraagd wegens zijn jarenlange verdiensten voor de kerk. John begon in de 60-er jaren als misdienaar en later acoliet van de Sint Jozefkerk op de Kemp. Vervolgens werd hij in deze parochie penningmeester van het kerkbestuur. Na de samenvoeging van de parochie van de Heilige Jozef van de Kemp met het rectoraat O.L.V. Tenhemelopneming van de Kapel in ’t Zand in 2001 werd hij penningmeester van de na de samenvoeging ontstane Pastorale Eenheid. Toen hij het maximale aantal herbenoemingen in 2008 had volgemaakt ging hij verder als administrateur. Deze functie bekleedt hij nu nog steeds. In totaal heeft hij zich hierdoor meer dan 50 jaar als vrijwilliger ingezet voor de parochies van de Kemp en de Kapel. De medaille en het bij de Pro Ecclesia-onderscheiding horende certificaat werden door rector Weerkamp tijdens de Pinksterviering aan de totaal verraste John uitgereikt. Na afloop van de viering was er in de dagkapel een receptie waar kerkgangers, familie en bekenden John konden feliciteren.

Kienjerkerk viering zondag 2 juni

Wat hadden we op zondag 2 juni weer een fijne en goed bezochte Kienjerkerk viering! Er moest veel verteld worden deze ochtend: over dopen en de communie doen en ook nog over de betekenis van Pinksteren. Van Pater Weerkamp hadden we zelfs ongewijde hosties gekregen, waarmee we konden oefenen hoe dat dan gaat als je de communie doet.
Daarna moesten we opschieten om bij de kerk te komen, zodat we de kinderen die de communie hadden gedaan konden bewonderen en feliciteren, waaronder 2 oud-Kienjerkerk bezoekertjes.
Na afloop gingen we in de Processiegang van de Kapel in ’t Zand een kaarsje aansteken.

ZONDAG 5 MEI 2019 OPENING BEDEVAARTSEIZOEN

KAPELSE MARIA PROCESSIE en -VIERING

10:40 uur:
Verzamelen voor de Synergieschool op de Herkenbosscherweg
Opstellen bij de Theresiaput

10:50 uur:
Start Processie

Route:
Herkenbosscherweg, Scheidingsweg, Javastraat, Sumatrastraat, Heinsbergerweg, Herderstraat, Parklaan.

11:30 uur:
Aanvang Mariaviering bij gelegenheid van de Opening van het Bedevaartseizoen in de Kapel in ’t Zand, Parklaan 3

Wij verzoeken alle deelnemers om zich uiterlijk 10:40 uur vóór de Synergieschool te verzamelen.

Frank Dupont onderscheiden

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersmiddag van de Kapel in ’t Zand heeft
Frank Dupont uit handen van rector Karel Weerkamp
het “Kapels Vinsterke” ontvangen voor zijn inzet als organist van de Kapel
tijdens de vieringen van 9.00 uur elke zondagmorgen.
Frank doet dit al 25 jaar lang en deze onderscheiding is derhalve dubbel en
dik verdiend.